Wat is een footer en waarvoor wordt het gebruikt?

Een footer is een sectie aan het einde van een webpagina die vaak informatie bevat over de website of webpagina, zoals contactgegevens, copyright-informatie, links naar sociale media of aanvullende navigatie-opties. Hieronder vindt u meer informatie over footers:

Belangrijke functies van een footer

De footer van een website heeft verschillende belangrijke functies, zoals:

 • – Het bieden van aanvullende navigatie-opties voor bezoekers, zoals links naar gerelateerde pagina’s of secties van de website.
 • – Het geven van contactgegevens en andere belangrijke informatie over de website of het bedrijf, zoals adresgegevens, telefoonnummers en e-mailadressen.
 • – Het tonen van sociale media links, waarmee bezoekers de website kunnen volgen op platforms zoals Facebook, Twitter of Instagram.
 • – Het bieden van een copyrightvermelding om de intellectuele eigendom van de website te beschermen en bezoekers te informeren over de gebruiksvoorwaarden.

Verbetering van de gebruikerservaring met footers

Een goed ontworpen footer kan bijdragen aan de gebruikerservaring van een website door:

 • – Het vergemakkelijken van de navigatie op de website, door het bieden van aanvullende links en opties om door de website te bladeren.
 • – Het verstrekken van belangrijke informatie en contactgegevens die bezoekers nodig kunnen hebben om contact op te nemen met de website-eigenaren of om verdere informatie te vinden.
 • – Het tonen van sociale media links, waardoor bezoekers de website kunnen volgen op platforms die ze al gebruiken en waarmee ze op de hoogte kunnen blijven van updates en nieuws van de website.
 • – Het bieden van een consistent ontwerp en stijl voor de website, waardoor de branding en herkenbaarheid worden verbeterd.

Tips voor het ontwerpen van een effectieve footer

Om een effectieve footer te ontwerpen die bijdraagt aan de gebruikerservaring van de website, zijn hier enkele tips:

Zorg voor een duidelijke hiërarchie van informatie: Plaats de belangrijkste informatie, zoals contactgegevens en copyright-informatie, bovenaan en houd de informatie georganiseerd en gemakkelijk te scannen voor de gebruiker.

 • – Gebruik de juiste inhoud: Overweeg welke informatie het meest relevant is voor de bezoeker en beperk de inhoud tot de meest essentiële informatie.
 • – Gebruik links: Links naar gerelateerde pagina’s en inhoud kunnen de bezoeker helpen bij het vinden van aanvullende informatie op de website. Zorg ervoor dat de links beschrijvend zijn en de gebruiker een idee geven van de inhoud die ze kunnen verwachten.
 • – Houd het ontwerp consistent: Zorg ervoor dat het ontwerp van de footer aansluit bij de rest van de website, zodat het niet afleidt van de algehele gebruikerservaring.
 • – Maak het mobielvriendelijk: Zorg ervoor dat de footer ook goed werkt op mobiele apparaten en niet te veel ruimte inneemt op een klein scherm.
 • – Maak het interactief: Voeg interactieve elementen toe, zoals een zoekfunctie of een aanmeldformulier voor de nieuwsbrief, om de betrokkenheid van de gebruiker te vergroten.
 • – Test en optimaliseer: Test de footer op verschillende apparaten en optimaliseer het ontwerp op basis van feedback van gebruikers en analyse van websitegegevens.

Belangrijke informatie voor een footer

Enkele belangrijke informatie die vaak in een footer wordt opgenomen, zijn:

 • – Contactgegevens: Dit kan een telefoonnummer, e-mailadres of fysiek adres zijn, afhankelijk van het type bedrijf en de contactopties die beschikbaar zijn.
 • – Copyright-informatie: Dit geeft aan wie de eigenaar is van de website en beschermt de inhoud tegen ongeoorloofd gebruik.
 • – Sociale media links: Dit maakt het voor bezoekers gemakkelijk om de website op sociale media te volgen en op de hoogte te blijven van updates en nieuws.
 • – Aanvullende links: Dit kan links zijn naar gerelateerde inhoud op de website, zoals veel gestelde vragen of een blog, of externe links naar partners of sponsors.
 • – Sitemap: Een sitemap kan helpen bij het vinden van gerelateerde inhoud op de website en zorgt ervoor dat alle pagina’s van de website gemakkelijk toegankelijk zijn voor bezoekers.

Fouten om te vermijden bij het ontwerpen van een footer

Bij het ontwerpen van een footer is het belangrijk om de volgende fouten te vermijden:

 • – Te veel informatie toevoegen: Een overvolle footer kan afleiden van de rest van de website en de gebruikerservaring negatief beïnvloeden. Houd de inhoud beperkt tot de meest essentiële informatie.
 • – Het verbergen van belangrijke informatie: Belangrijke informatie, zoals contactgegevens of links naar de privacyverklaring, mag niet verborgen zijn in de footer en moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor de gebruiker.
 • – Slechte organisatie: Een slecht georganiseerde footer kan de gebruikerservaring negatief beïnvloeden en kan ervoor zorgen dat belangrijke informatie verloren gaat. Houd de informatie georganiseerd en gemakkelijk te scannen voor de gebruiker.
 • – Te weinig interne links: Een gebrek aan interne links in de footer kan de ranking van de website in zoekmachines beïnvloeden en kan de gebruiker moeilijker maken om gerelateerde inhoud te vinden.
 • – Verouderde informatie: Zorg ervoor dat de informatie in de footer up-to-date is en regelmatig wordt bijgewerkt om nauwkeurigheid te behouden.

Meest gestelde vragen over de footer

Hieronder staan enkele veel gestelde vragen over de footer:

1.Hoe kan ik de informatie in de footer organiseren en structureren?

Organiseer en structureer de informatie in de footer op een duidelijke manier, zodat deze gemakkelijk te scannen is voor de gebruiker. Plaats de belangrijkste informatie bovenaan en zorg voor een hiërarchie van informatie. Maak gebruik van witruimte en scheidende elementen om de informatie te structureren en de footer overzichtelijk te houden.

2.Wat is de optimale lengte van een footer?

Er is geen optimale lengte voor een footer, omdat dit afhankelijk is van het type website en de hoeveelheid informatie die moet worden opgenomen. Houd de informatie beperkt tot de meest essentiële informatie en zorg ervoor dat de footer niet te lang wordt en daardoor de gebruikerservaring negatief beïnvloedt.

3.Hoe kan ik de footer mobielvriendelijk maken?

Maak de footer mobielvriendelijk door rekening te houden met het formaat van het scherm en de grootte van de inhoud. Gebruik een compact ontwerp en minimaliseer de visuele elementen. Zorg ervoor dat de informatie nog steeds gemakkelijk te lezen en te scannen is op een klein scherm.