Wat zijn NAW-gegevens?

NAW-gegevens zijn persoonsgegevens die bestaan uit naam, adres en woonplaats. Deze gegevens worden gebruikt om personen te identificeren en om post en pakketten te bezorgen op het juiste adres. Naast naam, adres en woonplaats kunnen ook andere gegevens tot de NAW-gegevens behoren, zoals een telefoonnummer of e-mailadres.

Het belang van privacybescherming bij NAW-gegevens

Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met NAW-gegevens en deze alleen te verstrekken aan betrouwbare partijen die een goede privacybescherming hebben. Bedrijven die NAW-gegevens verwerken zijn ook verplicht om zich te houden aan de privacywetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Controleer regelmatig NAW-gegevens

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de NAW-gegevens die bekend zijn bij instanties en bedrijven nog up-to-date zijn en indien nodig wijzigingen door te geven. Dit voorkomt dat post en pakketten op een verkeerd adres worden bezorgd en zorgt voor een goede privacybescherming.

NAW-gegevens en online bestellen

Bij het online bestellen van producten of diensten wordt vaak gevraagd om NAW-gegevens. Het is belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan en deze gegevens alleen te verstrekken aan betrouwbare partijen met een goede privacybescherming.

Wat zijn de risico’s van het delen van NAW-gegevens?

Het delen van NAW-gegevens brengt bepaalde risico’s met zich mee, zoals het risico op identiteitsfraude en het ontvangen van ongevraagde reclame. Identiteitsfraude kan voorkomen wanneer iemand anders gebruik maakt van jouw NAW-gegevens om bijvoorbeeld een lening af te sluiten of iets te bestellen op jouw naam. Het ontvangen van ongevraagde reclame kan vervelend zijn en kan mogelijk leiden tot phishing of andere vormen van oplichting.

Hoe kan ik mijn NAW-gegevens beschermen?

Om je NAW-gegevens te beschermen is het belangrijk om ze alleen te delen met betrouwbare partijen die een goede privacybescherming hebben. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig je NAW-gegevens te controleren en up-to-date te houden. Je kunt ook gebruik maken van privacytools zoals een virusscanner, firewall en een adblocker om je online privacy te beschermen.

NAW-gegevens en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een Europese privacywetgeving die bedrijven verplicht om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens, waaronder NAW-gegevens. Bedrijven moeten een goede beveiliging hebben en mogen de gegevens alleen verwerken voor specifieke doeleinden. Daarnaast hebben burgers het recht om hun NAW-gegevens in te zien, te wijzigen of te laten verwijderen.

Conclusie

NAW-gegevens zijn persoonsgegevens die bestaan uit naam, adres en woonplaats en worden gebruikt om personen te identificeren en post en pakketten te bezorgen op het juiste adres. Het delen van NAW-gegevens brengt bepaalde risico’s met zich mee, zoals het risico op identiteitsfraude en ongevraagde reclame. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig om te gaan met deze gegevens en ze alleen te delen met betrouwbare partijen met een goede privacybescherming. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) biedt extra bescherming en burgers hebben het recht om hun NAW-gegevens in te zien, te wijzigen of te laten verwijderen.

Meest gestelde vragen over NAW-gegevens

Hieronder volgen enkele veel gestelde vragen en antwoorden over NAW-gegevens:

 1. Is het veilig om mijn NAW-gegevens online te delen?

  Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met het delen van NAW-gegevens online en deze alleen te delen met betrouwbare partijen met een goede privacybescherming. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig je NAW-gegevens te controleren en up-to-date te houden om het risico op identiteitsfraude en andere risico’s te verminderen.

 2. Kan ik mijn NAW-gegevens laten verwijderen?

  Ja, je hebt het recht om je NAW-gegevens in te zien, te wijzigen of te laten verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld bij bedrijven waar je eerder klant bent geweest of bij instanties waar je geregistreerd staat.

 3. Wie heeft toegang tot mijn NAW-gegevens?

  Alleen betrouwbare partijen die een goede privacybescherming hebben, mogen toegang hebben tot je NAW-gegevens. Bedrijven die NAW-gegevens verwerken zijn verplicht om zich te houden aan de privacywetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

 4. Kan ik mijn NAW-gegevens beschermen?

  Ja, je kunt je NAW-gegevens beschermen door ze alleen te delen met betrouwbare partijen met een goede privacybescherming en door regelmatig je NAW-gegevens te controleren en up-to-date te houden. Daarnaast kun je gebruik maken van privacytools zoals een virusscanner, firewall en een adblocker om je online privacy te beschermen.

 5. Wat zijn de risico’s van het delen van mijn NAW-gegevens?

  Het delen van NAW-gegevens brengt bepaalde risico’s met zich mee, zoals het risico op identiteitsfraude en het ontvangen van ongevraagde reclame. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig om te gaan met het delen van NAW-gegevens en deze alleen te delen met betrouwbare partijen met een goede privacybescherming.

Voor details bekijk: