Banner

Wat is een banner?

Een banner is een grafisch advertentieformaat dat wordt gebruikt om reclame te maken op websites, mobiele apps of andere digitale media. Een banneradvertentie is meestal een afbeelding, maar kan ook video of audio bevatten en wordt weergegeven op een specifieke positie op een webpagina of app.

 

Verschillende soorten banners

Er zijn verschillende soorten banners die gebruikt kunnen worden voor digitale marketingdoeleinden. Hieronder staan een aantal voorbeelden van banners:

 

 • Standaard banners: dit zijn de meest voorkomende bannerformaten en hebben meestal een afmeting van 468×60 pixels of 728×90 pixels.
 • Leaderboard banners: deze banners hebben meestal een afmeting van 728×90 pixels en worden bovenaan de webpagina geplaatst.
 • Skyscraper banners: deze banners hebben meestal een afmeting van 120×600 pixels of 160×600 pixels en worden aan de zijkant van de webpagina geplaatst.
 • Rectangle banners: deze banners hebben meestal een afmeting van 300×250 pixels en worden meestal geplaatst in de rechterkolom van de webpagina.
 • Expandable banners: deze banners worden weergegeven als een standaard banner, maar kunnen uitbreiden naar een grotere afmeting wanneer erop wordt geklikt.

 

Voordelen van het gebruik van banners

Het gebruik van banners voor digitale marketingdoeleinden heeft verschillende voordelen, zoals:

 

 • Banners kunnen worden gebruikt om de naamsbekendheid van een merk te vergroten.
 • Banners kunnen worden gebruikt om producten of diensten te promoten.
 • Banners kunnen worden gebruikt om bezoekers naar een specifieke webpagina te leiden.
 • Banners kunnen worden gebruikt om conversies te genereren door bezoekers aan te moedigen om op de banner te klikken en een aankoop te doen.
 • Banners kunnen worden gebruikt om de doelgroep te targeten op basis van demografische gegevens, interesses en zoekgedrag.

Nadelen van het gebruik van banners

Het gebruik van banners voor digitale marketingdoeleinden heeft ook een aantal nadelen, zoals:

 • Bannerblindheid: veel internetgebruikers negeren banners omdat ze gewend zijn geraakt aan het zien van advertenties op websites.
 • Ad-blockers: sommige internetgebruikers installeren ad-blockers om banners en andere vormen van digitale reclame te blokkeren.
 • Slechte prestaties: banners met een slechte ontwerp of verkeerde targeting kunnen slechte prestaties leveren en weinig tot geen conversies genereren.
 • Kosten: het plaatsen van banners op populaire websites kan duur zijn en er is geen garantie dat de banner de gewenste resultaten zal opleveren.

 

Conclusie

Banners spelen een belangrijke rol in online advertising en kan een effectieve manier zijn om de aandacht van de doelgroep te trekken. Het is daarbij wel belangrijk om rekening te houden met de juiste plaatsing, grootte en inhoud van de banner om zo het gewenste resultaat te behalen. Er zijn verschillende soorten banners beschikbaar, van statische afbeeldingen tot interactieve animaties, en de keuze hierin is afhankelijk van de doelstellingen en het budget van de adverteerder. Ook de juiste targeting en frequentie zijn belangrijk om de banner effectief in te zetten. Door deze aspecten in acht te nemen en te experimenteren met verschillende varianten kan een adverteerder het meeste uit zijn bannercampagnes halen.

 

Hier zijn 10 veel gestelde vragen (FAQ) over banners:

 

1. Wat zijn banners precies?

Banners zijn grafische advertenties die op websites worden geplaatst om producten, diensten of evenementen te promoten.

 

2. Welke formaten hebben banners?

Banners zijn er in verschillende formaten, zoals 728×90, 300×250, 160×600 en 468×60. Elk formaat heeft zijn eigen doel en toepassing.

 

3. Wat is het doel van een banner?

Het doel van een banner is om de aandacht van websitebezoekers te trekken en hen te verleiden tot een bepaalde actie, zoals het klikken op de banner om naar een website te gaan of het invullen van een formulier.

4. Wat zijn de belangrijkste elementen van een goede banner?

Een goede banner heeft een pakkende headline, een aantrekkelijke afbeelding, duidelijke call-to-action en een passende kleurstelling.

 

5. Hoe worden banners gemaakt?

Banners worden meestal gemaakt met grafische ontwerpsoftware zoals Adobe Photoshop of Adobe Illustrator.

 

6. Hoe wordt een banner op een website geplaatst?

Banners worden op een website geplaatst door middel van HTML-code die wordt ingevoegd op de pagina waar de banner moet verschijnen.

 

7. Hoeveel kost het om een banner te laten maken?

De kosten voor het maken van een banner variëren afhankelijk van de grootte, complexiteit en het ontwerpbureau. Een eenvoudige banner kan al vanaf enkele tientallen euro’s worden gemaakt, terwijl een meer complexe banner honderden euro’s kan kosten.

 

8. Wat is een click-through rate (CTR)?

De click-through rate is het percentage mensen dat op een banner klikt en daardoor naar de website wordt geleid. Een hoge CTR betekent dat de banner effectief is en de gewenste actie bij de doelgroep oproept.

 

9. Wat is een animated banner?

Een animated banner is een banner met bewegende elementen zoals afbeeldingen, tekst of achtergrond.

 

10. Hoe kan ik de effectiviteit van mijn banner meten?

De effectiviteit van een banner kan worden gemeten aan de hand van de click-through rate, de tijd die mensen op de website doorbrengen en het aantal conversies dat uit de banner voortkomt.