Beste tijden om te posten op Instagram

Wat is nu de beste tijd om te posten op Instagram en binnen welke tijdvakken zijn je posts op dit platform het minst succesvol? Een goede vraag, en natuurlijk heel belangrijke informatie voor ondernemers om te weten. Je wilt immers dat jouw Instagram posts zo veel mogelijk gezien worden en een goed aantal reacties uitlokken. Krijg je geen reacties op je Instagram posts, dan haal je er geen voordeel uit en is de motivatie ook snel weg. Wij geven je graag inzicht in de beste tijd om te posten op Instagram voor een optimaal resultaat.

In dit artikel gaan we in op de volgende punten:

• Wat bepaalt de beste tijd om te posten?
• Dit zijn de beste tijden om de posten op Instagram
• Meest succesvolle tijd in de ochtend
• Het beste moment in de middag
• De beste tijd voor Instagram in de avond
• Optimale post tijd op Instagram in de nacht
• Let op de verschillen in doelgroepen
• Ontdek jouw unieke beste tijd om te posten op Instagram

Wat bepaalt de beste tijd om te posten?

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de beste tijd om te posten op Instagram. Je kunt hierbij natuurlijk denken aan het algoritme van Instagram, maar ook aan de tijdvakken waarin anderen posten (drukte) en aan de tijdvakken waarin jouw specifieke doelgroep het meest actief is op het kanaal. Het algoritme van Instagram verandert regelmatig, maar de tijdvakken waarin anderen posten blijft vaak redelijk gelijk. Hier kun je je dus goed aan vasthouden. Het is goed om te kijken wanneer er zo min mogelijk andere professionals actief zijn op social media. Hoe minder posts van anderen, hoe meer jouw post wordt getoond. In welke tijdvakken jouw doelgroep het meest actief is, is natuurlijk persoonlijk en geheel afhankelijk van jouw bedrijf.

Dit zijn de beste tijden om de posten op Instagram

Instagram is natuurlijk een internationaal platform. Dat betekent dat het kanaal 24/7 heel actief is. Het sociale kanaal wordt het meest gebruikt door Amerikanen en zij zijn wakker wanneer wij slapen. In onze nachten is Instagram dus ook heel actief, omdat het elders op de wereld gewoon dag is. Dit betekent helaas ook dat het niet zo simpel is als gewoon in de nacht posten omdat de meeste mensen dan slapen. Integendeel! Wanneer het bij ons nacht is, is het ontzettend druk op Instagram. Het is belangrijk om te zoeken naar de meest rustige tijdvakken, want dat zijn de tijdvakken waarin jouw post het meest succesvol is. Wij geven hieronder inzicht in de beste tijden voor posten op Instagram per dagdeel.

Meest succesvolle tijd in de ochtend

In Nederland zijn veel mensen tussen 08.00 en 09.00 uur onderweg naar het werk, waardoor zij niet zo sterk actief zijn op Instagram. Naar mate de ochtend vordert zien we dat het weer drukker wordt. Gemiddeld 1,16 procent van alle Instagram posts per 24 uur wordt geplaatst rond 07.00 uur. Vervolgens zakt dit percentage rond 08.00 uur naar 0,91 procent en om 09.00 uur zitten we op 0,93 procent. Vervolgens gaat de teller weer boven de 1 procent uitkomen. Om 12.00 uur, dus helemaal aan het einde van de ochtend, zitten we al op 2,88 procent. De beste tijd om de posten op Instagram in de ochtend ligt dus tussen 08.00 en 09.00 uur.

Het beste moment in de middag

De middag is aanzienlijk drukker dan de ochtend op Instagram. Van alle posts die in 24 uur op Instagram verschijnen wordt gemiddeld 3,94 procent om 13.00 uur gepost. Dit percentage loopt enkel op naar mate de middag vordert. Het hoogste percentage in de middag, namelijk 6,06 procent, zien we rond 16.00 uur. Daarna gaat het percentage weer wat omlaag, naar 5,96 procent om 18.00 uur. De middag is voor verreweg de meeste bedrijven dus niet het meest ideale dagdeel om te posten. Wil je in de middag posten, dan is helemaal aan het begin of helemaal aan het eind van de middag het meest ideaal.

De beste tijd voor Instagram in de avond

Avonden zijn relatief druk op Instagram. In Nederland zijn veel mensen vrij in de avond, waardoor er meer dan gemiddeld gebruik wordt gemaakt van Instagram. Het aantal privé posts is dan groter dan het aantal zakelijke posts. In andere landen die veel gebruik maken van Instagram, zoals Amerika, is het midden op de dag in onze avond. Ook hierdoor ontstaat er meer drukte. Gedurende de hele avond ligt het percentage tussen de 5,80 en 6,20 procent. Wil je echt in de avond posten? Dan zijn de beste tijden 19.00 uur en 22.00 uur. Op deze tijden ligt het percentage het laagst.

Optimale post tijd op Instagram in de nacht

Van het begin van de nacht (00.00 uur) tot het einde van de nacht (6.00 uur) zien we het percentage steeds verder dalen. Van alle posts die in 24 uur op Instagram worden geplaatst wordt 6,06 procent gepost rond 01.00 uur. Om 04.00 uur is dit nog 3,25 procent en om 06.00 uur is dit nog slechts 1,54 procent. De drukte neemt dus weer af richting het einde van de nacht en het begin van de ochtend. Tussen 05.00 en 06.00 uur is dan ook de beste tijd als je wilt posten in de nacht.

Let op de verschillen in doelgroepen

Het zijn niet alleen de tijden in het algemeen die van invloed zijn op het succes van jouw posts. Het is natuurlijk ook belangrijk om goed te kijken wanneer jouw specifieke doelgroep het meest actief is op Instagram. Als jij in de ochtend post, omdat het dan het rustigst is op Instagram, dan heeft jouw post alleen optimaal effect als jouw doelgroep ook in de ochtend actief is. Is jouw doelgroep pas in de avond actief? Dan is posten in de ochtend niet heel succesvol. Het is belangrijk om te ontdekken wanneer jouw doelgroep actief is, zodat je vervolgens het beste tijdstip voor posten in dat specifieke dagdeel kunt vaststellen. Post eens in alle dagdelen en meet de resultaten om te zien welke post het meest succesvol is. Dat is de makkelijkste manier om vast te stellen in welk dagdeel jouw doelgroep het meest actief is op Instagram.

Gratis adviesgesprek

Heb je interesse in één van onze diensten? Laten we kennismaken! Binnen 2 minuten kan je gratis adviesgesprek aanvragen bij ons. We reageren binnen 24 uur na je aanvraag. Meestal zijn we veel sneller.

  • Geheel vrijblijvend
  • Ruim 1,5 uur per gesprek!
  • Uitgebreid advies door een specialist
  • Alle online marketing kennis onder 1 dak
  • gemiddelde beoordeling van 8,7
  • Altijd een vast aanspreekpunt