Wat is sponsoring?

Sponsoring is een vorm van marketing waarbij een bedrijf financiële of andere vormen van ondersteuning biedt aan een individu, een team, een evenement of een organisatie in ruil voor naamsbekendheid en/of andere voordelen. Door sponsoring kunnen bedrijven hun merknaam en imago versterken en hun doelgroep bereiken.

Soorten sponsoring

Er zijn verschillende soorten sponsoring, zoals:

 • – Individuele sponsoring: Hierbij sponsort een bedrijf een individu, zoals een sporter of een artiest, in ruil voor naamsbekendheid en/of andere voordelen.
 • – Team sponsoring: Hierbij sponsort een bedrijf een sportteam, een muziekgroep of een ander type team in ruil voor naamsbekendheid en/of andere voordelen.
 • – Evenement sponsoring: Hierbij sponsort een bedrijf een evenement, zoals een festival, een conferentie of een sportwedstrijd, in ruil voor naamsbekendheid en/of andere voordelen.
 • – Maatschappelijke sponsoring: Hierbij sponsort een bedrijf een maatschappelijk doel, zoals een goed doel of een culturele instelling, in ruil voor naamsbekendheid en/of andere voordelen.

Voordelen van sponsoring

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan sponsoring, zoals:

 • – Naamsbekendheid: Sponsoring kan leiden tot meer naamsbekendheid voor een bedrijf, omdat de naam van het bedrijf wordt gekoppeld aan een individu, een team, een evenement of een organisatie.
 • – Imago versterken: Door sponsoring kan een bedrijf zijn imago versterken en zichzelf positioneren als een betrokken en maatschappelijk verantwoordelijke organisatie.
 • – Doelgroep bereiken: Sponsoring kan een effectieve manier zijn om de doelgroep van een bedrijf te bereiken, omdat de sponsoring gericht kan zijn op specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld door sponsoring van sportevenementen voor een sportief publiek.

Kosten van sponsoring

De kosten van sponsoring kunnen sterk variëren, afhankelijk van de omvang van de sponsoring en de voordelen die worden geboden. Sponsoring kan variëren van enkele duizenden euro’s voor een kleine lokale sponsoring tot miljoenen euro’s voor grote internationale sponsorings. Het is belangrijk voor bedrijven om de kosten en de verwachte voordelen van sponsoring goed af te wegen voordat ze besluiten te sponsoren.

Bekende voorbeelden van sponsoring

Er zijn talloze voorbeelden van sponsoring, variërend van kleine lokale sponsorings tot grote internationale sponsorings. Hier zijn enkele bekende voorbeelden:

 • – Nike sponsort talloze professionele sporters en sportteams over de hele wereld, waaronder voetbalclubs als FC Barcelona en Paris Saint-Germain, en basketballers als LeBron James en Kevin Durant.
 • – Red Bull is bekend om zijn sponsoring van extreme sporten, zoals freestyle skiën en snowboarden, en organiseert zelfs zijn eigen extreme sportevenementen.
 • – Shell sponsort een aantal Formule 1-teams en is de officiële brandstofpartner van de Formule 1.
 • – ING is sponsor van verschillende sportevenementen in Nederland, zoals de Amsterdam Marathon en de KNVB Beker.
 • – Unilever sponsort verschillende goede doelen en maatschappelijke initiatieven, zoals de Plastic Soup Foundation en het World Food Programme.

 

Hoe kies je de juiste sponsorpartner?

Het kiezen van de juiste sponsorpartner kan een uitdaging zijn voor bedrijven. Hier zijn enkele belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van de juiste sponsorpartner:

 • – Doelgroep: Het is belangrijk dat de sponsorpartner een doelgroep heeft die overeenkomt met de doelgroep van het bedrijf. Op deze manier kan de sponsoring effectief zijn in het bereiken van de gewenste doelgroep.
 • – Doelstellingen: Het is belangrijk dat de doelstellingen van de sponsorpartner overeenkomen met die van het bedrijf. Hierdoor kan de sponsoring helpen bij het behalen van de doelen van het bedrijf.
 • – Imago: Het is belangrijk dat de sponsorpartner past bij het imago van het bedrijf. Op deze manier kan de sponsoring helpen bij het versterken van het imago van het bedrijf.
 • – Budget: Het is belangrijk om een sponsorpartner te kiezen die past bij het budget van het bedrijf. Het is niet altijd nodig om een grote sponsorpartner te hebben om effectieve sponsoring te bereiken.
 • – Andere voordelen: Het is belangrijk om te overwegen welke andere voordelen de sponsorpartner kan bieden, zoals exclusieve rechten, toegang tot evenementen en de mogelijkheid om promotiemateriaal te plaatsen.

Conclusie

Sponsoring is een vorm van marketing waarbij een bedrijf financiële of andere vormen van ondersteuning biedt aan een individu, een team, een evenement of een organisatie in ruil voor naamsbekendheid en/of andere voordelen. Er zijn verschillende soorten sponsoring, zoals individuele sponsoring, team sponsoring, evenement sponsoring en maatschappelijke sponsoring. Sponsoring kan leiden tot voordelen zoals meer naamsbekendheid, versterking van het imago en het bereiken van de doelgroep, maar het kan ook hoge kosten met zich meebrengen. Bedrijven moeten de kosten en de verwachte voordelen van sponsoring goed afwegen voordat ze besluiten te sponsoren.

Het kiezen van de juiste sponsorpartner is cruciaal voor een succesvolle sponsoring. Bedrijven moeten rekening houden met verschillende factoren bij het kiezen van de juiste sponsorpartner, zoals de doelgroep, doelstellingen, imago, budget en andere voordelen. Door deze factoren zorgvuldig af te wegen, kunnen bedrijven een sponsorpartner vinden die effectief is in het bereiken van hun doelstellingen en het versterken van hun merkimago.

Meest gestelde vragen over sponsoring

Hier zijn enkele veel gestelde vragen over sponsoring:

1.Wat is sponsoring?

Sponsoring is een vorm van marketing waarbij een bedrijf financiële of andere vormen van ondersteuning biedt aan een individu, een team, een evenement of een organisatie in ruil voor naamsbekendheid en/of andere voordelen.

2.Waarom doen bedrijven aan sponsoring?

Bedrijven doen aan sponsoring om hun merknaam en imago te versterken en hun doelgroep te bereiken. Sponsoring kan ook helpen bij het behalen van specifieke doelstellingen van het bedrijf.

3.Wat zijn de voordelen van sponsoring?

Enkele voordelen van sponsoring zijn: meer naamsbekendheid, versterking van het imago van het bedrijf, het bereiken van de doelgroep en de mogelijkheid om specifieke doelstellingen van het bedrijf te behalen.

4.Wat zijn de kosten van sponsoring?

De kosten van sponsoring kunnen sterk variëren, afhankelijk van de omvang van de sponsoring en de voordelen die worden geboden. Sponsoring kan variëren van enkele duizenden euro’s voor een kleine lokale sponsoring tot miljoenen euro’s voor grote internationale sponsorings.

5.Hoe kies je de juiste sponsorpartner?

Het kiezen van de juiste sponsorpartner kan een uitdaging zijn voor bedrijven. Belangrijke factoren om te overwegen zijn: de doelgroep van de sponsorpartner, de doelstellingen van de sponsorpartner, het imago van de sponsorpartner, het budget van het bedrijf en andere voordelen die de sponsorpartner kan bieden.