CMS Systeem: de 3 populairste content management systemen

CMS Systeem: de drie populairste content management systemen


Elke website heeft een CMS nodig. Dit zijn content management systemen. Het is een softwaretoepassing die nodig is om content te kunnen publiceren op hun website. In de meeste gevallen wordt met WordPress gewerkt. Omdat hier optimaal maatwerk mee te leveren is, is dit ook goed te begrijpen. Dat neemt niet weg dat het ook interessant is om te bekijken welke andere systemen het goed doen. Zo zijn direct ook de verschillen te zien en is optimaal te bepalen wat de beste keuze is. De volgende systemen staan bovenaan de lijst.

Het gemak van het systeem

Voor gekeken wordt naar de drie populairste soorten CMS, is het belangrijk om te weten waaraan een goed CMS systeem aan moet voldoen. In de eerste plaats moet het gemakkelijk te  begrijpen zijn. Je moet er als gebruiker eigenlijk geen technische kennis voor nodig hebben. De meeste gebruikers van WordPress weten natuurlijk dit voor dit systeem in het bijzonder geldt. Het invoeren van tekst gaat eigenlijk niet anders dan wanneer je het in een Word-bestand zou maken. Wanneer je het echter publiceert, wordt het volgens het design van de website aan het publiek getoond. Dit is gemakkelijk.

1- WordPress

Van de die populairste content management systemen is WordPress met afstand de populairste. Dit komt in de eerste plaats natuurlijk omdat deze het gemakkelijkst in gebruik is. Bovendien is het ook zeer sterk en stabiel. Daardoor is maatwerk te leveren en zijn aanpassingen gemakkelijk door te voeren. Er is echter nog veel meer waarom op dit CMS een website optimaal kan draaien. Dit is zowel voor de ontwikkelaar als voor de gebruiker van belang. De ontwikkelaars van WordPress zitten namelijk niet stil en hebben je steeds meer te bieden. Dit maakt het alleen maar populairder onder gebruikers ervan.

”WordPress vormt de basis van 35% van het internet.”

Zeer veel functionaliteiten

WordPress biedt als CMS zeer veel functionaliteiten. Wanneer je de premium versie kiest zelfs nog meer. Dit is echter lang niet altijd nodig. Zowel beginners als gevorderden kunnen heel veel uit het systeem halen. Waarbij je ook nog eens de zekerheid dat het 7 tot 10 keer per jaar geüpdatet wordt. Dit is ook de reden waarom het leveren van maatwerk zo goed mogelijk is. Het CMS systeem groeit met de tijd mee. Websites die geschikt zijn voor zowel desktopcomputers als tablets en smartphones zijn daardoor goed te realiseren. Dit maakt het een interessante optie voor iedere website.

De 5 grote voordelen van een WordPress website

  • WordPress is gratis
  • WordPress wordt voortdurend verder ontwikkeld
  • WordPress is gebruiksvriendelijk
  • Een WordPress website is flexibel en uitbreidbaar
  • WordPress websites zijn SEO-vriendelijk

Wij ontwikkelen zelf websites alleen vanuit WordPress. Wel altijd 100% maatwerk.
We schetsen, ontwerpen & ontwikkelen daarna pas de websites. Rekening houdend met alle aspecten van UX en UI design om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden.

Bekijk ook:

2- Joomla

Een stuk minder bekend dan WordPress is het CMS van Joomla. Toch wordt dit ook nog wel regelmatig gebruikt. Het was ooit zelfs vaker in gebruik. Dat het ingehaald is, zegt ook wel iets over de kracht van WordPress. Dat neemt niet weg dat ook met Joomla nog altijd de content goed te beheren is. Vooral de gebruiksvriendelijke interface was vroeger heel populair en is dat tegenwoordig nog altijd. Aan de andere kant is het ook zo dat er een aantal punten zijn waarop dit systeem juist niet zo goed scoort. Het is wel belangrijk om dit mee te wegen.

Goed leren begrijpen

Waar het CMS systeem van WordPress vanaf de eerste seconde duidelijk is voor ieder type gebruiker, moet je je in Joomla eerst even verdiepen. Het is even zoeken wat nu precies op welke plek te vinden is. Dat is dan misschien ook wel het enige echte nadeel ervan. Mits je geen webshop wil hebben. Wil je dit wel, dan is dit systeem niet zo geschikt. Met dit CMS een website die vooral als magazine of informatiebron wordt gebruikt maken, is dan juist weer wel goed mogelijk. Onder die doelgroepen is het dan ook een stuk populairder in gebruik.

3- Drupal

Een veel minder bekend CMS is Drupal. Dit komt omdat met name WordPress, maar in iets mindere mate ook Joomla veel populairder is. Een reden hiervoor is dat Drupal op een hele andere manier is opgebouwd. Dat neemt niet weg dat het wel door een flink aantal gebruikers wordt ingezet als CMS systeem. Al is dit eigenlijk niet het goede woord. Het is namelijk niet direct een systeem dat als geheel werkt, zoals bij de andere aanbieders wel het geval is. Het bestaat juist uit kleine modules. Die zijn dan gemakkelijk samen te voegen tot een geheel.

Veel mogelijkheden voor bepaalde doelgroepen

Wie kijkt naar wat Drupal eigenlijk is, zal zeggen dat het enerzijds veel mogelijkheden biedt. Het is een CMS systeem dat voor veel verschillende functionaliteiten is op te bouwen. Daardoor is het aantal opties bijna eindeloos. Aan de andere kant is het echter wel zo dat het niet zo breed inzetbaar is als bijvoorbeeld WordPress. Het is meer geschikt voor magazines en voor corporate websites dan bijvoorbeeld voor webshops. Daardoor is het niet voor iedereen even goed in te zetten en zijn andere content management systemen misschien wel een betere keuze.

Conclusie

Wanneer een keuze gemaakt moet worden, is het belangrijk om naar de verschillen tussen de soorten CMS te kijken. Eén daarvan is dan eigenlijk altijd geschikt en dat is WordPress. Het gebruiksgemak is hierin een belangrijke factor. Ook het feit dat het te gebruiken is voor letterlijk elk type website is een belangrijk pluspunt. Voor een aantal doelgroepen zijn echter wel ook enkele andere mogelijkheden de moeite waard om te verkennen. Al kom je dan vaak wel nog altijd uit bij het bekende CMS systeem. Dit komt natuurlijk vooral ook door de brede inzetbaarheid ervan. Het past bij elke doelgroep en past zich gemakkelijk aan de drager die je gebruikt aan.

Gebruik van een website als magazine of als zakelijke website kan misschien tot andere keuzes leiden. Wanneer je vooral informatie wilt bieden en de andere functionaliteiten minder belangrijk zijn, dan kan Joomla of Drupal ook een goede keuze zijn. Bedenk wel dat het dan ook wat lastiger kan worden om goed maatwerk te leveren. Met WordPress is dit daarentegen juist weer wel goed mogelijk. In dat opzicht is het verschil tussen de drie opties dan ook het meest duidelijk naar voren te brengen. Hoe meer specifiek de website aan persoonlijke wensen moet voldoen, hoe geschikter WordPress hiervoor is. Inmiddels hebben we al meer dan 350 projecten achter de rug.
Bekijk ons werk om een beeld te krijgen van onze kwaliteiten!

Bekijk ook:

Lees ook: