Wat is UX en UI?

Wat is UX en UI?


Als het gaat om het ontwikkelen van websites, dan komen termen als UX en UI vaak voorbij. Omdat het toch ook gaat over de website die jij gaat gebruiken om je zakelijke doelen mee te bereiken, wil je natuurlijk wel weten wat dit betekent. Enige technische kennis hebben is wel zo gemakkelijk. Dit is vooral ook belangrijk omdat je dan gemakkelijk kunt bepalen wie jou kan helpen om het optimale uit de mogelijkheden te halen. Daarom lees je op deze plek niet alleen wat het is maar ook wat een UX en UI designer voor jou kan betekenen.

Een website die eruit springt

Wat vooral belangrijk is om te weten over UX design en UI design, is dat het meeweegt in hoe jouw website wordt bekeken door bezoekers. Als ondernemer wil je natuurlijk wel een website die zich onderscheidt van die van de concurrentie. Bij voorkeur gebeurt dit op een positieve manier. Dit wil je overigens ook wanneer de website een hobbyproject betreft of voor een vereniging of stichting is. Daarin spelen zaken zoals de user experience en de user interface dan ook een belangrijke rol in. Dit is dan ook precies waar de termen voor staan. Maar wat betekent het nu eigenlijk?

Wat is UX?

Als het gaat over de user exeperience, dan gaat het dus over UX design. Dit betekent dat het gaat over het ontwerp van de website zelf. Hoe kan de gebruiker deze website beleven wanneer een bezoek wordt gebracht? Is alles duidelijk en zit het logisch in elkaar? Dit is een eerste vereiste om de bezoeker op de website te houden. Ook is dit de manier waarop je de bezoeker kan verleiden tot bepaalde acties die voor jou van belang zijn. Denk aan het verkopen van jouw product, of het invullen van een online contactformulier.

Zorgen voor een goed gevoel

Nu klinkt dit allemaal wel heel technische. Daarom is het ook goed om UX design eens van de andere kant te bekijken. Als gebruiker wil je natuurlijk vooral een positief gevoel krijgen van een website. Je wilt de optimale user experience. Dit is dan ook precies wat het uitgangspunt van het ontwerp moet zijn. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. Bijvoorbeeld door tests te doen en data te verzamelen. Aan de hand daarvan kan de website worden opgezet en bijgeschaafd op een positieve manier. Het is interessant om ook dit eens te bekijken.

De soorten mogelijkheden

Wat zowel voor UX als UI geldt, is dat met het verzamelen van informatie veel inzichten te verkrijgen zijn. In het geval van de user experience doe je dat bijvoorbeeld door A/B testen te doen. Zo zie je welke variant meer succes heeft. Ook het volgen van de gebruiker met de hulp van Google Analytics is van grote waarde. Wanneer je deze zaken proactief aanpakt met de webdesigner, dan weet je in ieder geval zeker dat de website voortdurend beter wordt. Zo kan je dus ook steeds meer uit de mogelijkheden halen. Dit is altijd van belang.Wij ontwikkelen enkel websites waarbij de bezoekers een fijne ervaring opdoen. Geen poespas, maar to the point. Precies wat de bezoeker wilt hebben. En dit allemaal rekening houdend met de UX en UI aspecten.

We hebben dit bewezen bij +350 klanten van ons.
Bekijk ons werk op je gemak!

Bekijk ook:

Wat is UI?

Ook UI speelt een grote rol als het gaat om het neerzetten van de optimale website. In dit geval staat de afkorting voor user interface. Je ziet daaraan dus ook dat dit opnieuw gericht is op de gebruiker. Die staat immers natuurlijk centraal. Natuurlijk is het belangrijk dat alles met elkaar werkt en dat het duidelijk is. Maar om van een echt aantrekkelijke website te kunnen spreken, is nog veel meer nodig. Daar komt UI design dan ook in het spel. Ook hiervoor geldt dat het goed is om hier eens wat dieper op in te gaan.

Knap maar functioneel design

Wanneer je denkt aan UI design, dan denk je misschien vooral aan de manieren om alles zo mooi als mogelijk te maken. Dit is ook wel een belangrijk onderdeel van het werk. Toch is dit niet alles. Het is ook belangrijk om het allemaal functioneel te houden. Het gaat dus niet alleen om een aantrekkelijk lettertype kiezen en een aantal mooie afbeeldingen erbij plaatsen. Het gaat ook om de exacte plaatsing van elementen op elke pagina van de website. Waardoor het bijvoorbeeld gemakkelijker wordt voor de gebruiker om bepaalde acties te doen. Dit is van groot belang.

Onderdelen om op te letten

Om UI design op een goede manier toe te passen, heeft een UX en UI designer een aantal mogelijkheden die toe te passen zijn. Het gaat om een aantal elementen die door de designer worden aangepakt. In de eerste plaats gaat het dan om de interface. Zowel de lay-out als het design zijn daarin dan van belang. Daarnaast is het ook belangrijk om het design op optimale interactie te richten. Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk dat alles visueel gewoon klopt. De bezoeker moet direct het gevoel hebben op de juiste plek te zijn.

Verschillen tussen UX en UI

Zoals je hiervoor al hebt kunnen zien zijn er een aantal belangrijke overeenkomsten tussen UX en UI. Ze zijn bijvoorbeeld allebei op de gebruiker van de website gericht. Toch zijn er ook een aantal belangrijke verschillen. Daarbij is het belangrijk om te benadrukken dat de ene niet belangrijker is dan de andere. Ze spelen allebei een grote rol als het gaat om een goede website af te leveren. Daarom is het ook altijd slim om met een specifieke UX en UI designer te werken. Het is wel goed om de verschillen tussen beide vormen ook wel te kennen.

Zo is het goed om te weten dat de rol van UX design meer te vinden is in de analyse en de technische kant van de website. Het is belangrijk om alles te optimaliseren voor een goed gevoel voor de gebruiker. UI design is juist meer op het visuele aspect gericht. Het is eigenlijk de online vorm van grafisch design. Wanneer je dit zo naast elkaar ziet, dan begrijp je ook direct waarom beide vormen van design allebei even belangrijk zijn om van een goede website te kunnen spreken. Daarom is het slim om aandacht voor beide kanten te blijven houden.Wil je een website laten ontwikkelen, maar weet je niet precies hoe en wat?Maak je geen zorgen. We helpen je graag verder. Vraag een offerte aan of contacteer ons gerust om een geheel vrijblijvend adviesgesprek in te plannen van RUIM 1,5 uur!

We leggen jou graag uit hoe het allemaal werkt en wat er bij komt kijken.
We geven je graag advies op maat. 1,5 uur lang en 100% GRATIS. Lees ook: